"Počet ubytovaných v rámci okresu Poprad bol viac ako 609.000, počet
prenocovaní presiahol 1,714 milióna. Priamo v rámci regiónu Vysoké Tatry
bol celkový počet ubytovaných hostí 513.000, znížila sa však priemerná
doba ubytovania z 3,04 na 2,81 noci. Neradi však porovnávame čísla s
rokom 2021 vzhľadom na pandémiu," uviedla Blašková.
Dodala, že ešte stále je v regióne menej hostí v porovnaní s rokom 2019,
ktorý bol najúspešnejší v histórii cestovného ruchu u nás. "V našom regióne je to pokles o takmer 17 percent,"
konkretizovala riaditeľka. Zloženie klientely závisí podľa nej od typu
návštevníka, či vyhľadáva letnú turistiku alebo lyžovačku. Najviac
návštevníkov je domácich, nasledujú Česi, Poliaci, Maďari, Nemci, ďalej
hostia z Litvy, Izraela, USA či Lotyšska.
"Celková bilancia neprekvapila. Nakoľko už po skončení letnej sezóny
výsledok ukazoval pokles výkonnosti o takmer 20 percent, sme radi, že
vďaka úsiliu a prezentácii zimnej sezóny najmä na zahraničných trhoch sa
podarilo udržať výsledok a december nám výrazne pomohol dohnať stratu," dodala Blašková s tým, že došlo tiež k oživeniu tzv. kongresovej turistiky na jeseň.
Pod pokles v celoročnom hodnotení sa podľa nej podpísalo najmä
vyvrcholenie pandémie, následný vojenský konflikt na Ukrajine a s tým
spojená absencia zahraničných návštevníkov. Leto bolo zase v znamení
odchodu Slovákov do zahraničia. Dodala, že pokles priemernej dĺžky
prenocovania sa dá pripísať tiež faktoru šetrenia vzhľadom na
energetickú a inflačnú krízu. "Podpísalo sa to aj pod poklesy tržieb gastro zariadení či atrakcií, ktoré počas roka popisovali takéto správanie zákazníka," skonštatovala
Blašková. Zaznamenali tiež pretrvávajúce zmenené správanie hostí, ktorí
si väčšinou pobyty rezervovali na poslednú chvíľu.
Na aktuálnu zimnú sezónu, ale celkovo aj na rok 2023 sa Tatranci
pozerajú optimisticky. Niektoré strediská či hotely podľa riaditeľky
uvádzajú rekordnú obsadenosť, rovnajúcu sa roku 2019. "Zdá sa, že
ľudia už zahodili stres z neprajných rokov a znovu majú chuť cestovať,
objavovať, užívať si pôžitky a vrátiť sa k bežnému životu, v ktorom
cestovanie a gastronómia majú svoje miesto," uzavrela Blašková.